La Borrana, pianta molto diffusa in Friuli, che aiuta contro il raffreddore

Par furlan.

La burage ‘e jè une plante di divignince orientâl. Ungrum cognosûde e ordenarie e’ ven su intrà lis maseriis e i clapeiz, ma ancje tai orz e tai cjamps sedi tal plan che de mont mezane e basse.

Specie jerbacee alte 30-40 centesims, si slargje par ogni dontri cun grande facilitât. Il Malài al è ruspi pes blancjis e fissis gusielis ch’a cuviergin ogni sô part.

Lis fueis, ovâls e denteladis sui ôrs, a’ son grandis sotvie par fâsi podaspò plui piçulis. ‘E jè une plante ch’e sflorìs de vierte a l’otom, cun rosis a forme di stele di colôr blâf che si tegnin adun in grops.

In speziarie, de Burage si doprin lis fueis sedi frescjis che secjis. ‘E jè valent par curâ il rafredôr, l’influence, e tant che depuratif dal sanc tai gambiamenz di stagjon. E inmò cun cartufulis, Malài e rîs si met adun une jote ricercjade.

In italiano.

La Borrana è una pianta di provenienza orientale. Molto conosciuta e ordinaria, cresce tra le macerie e i sassi, ma anche negli orti e nei campi, sia in pianura che in montagna.

È una specie di erbacea alta 30-40 centimetri, si espande in altezza con grande facilità. Il gambo è ruvido a causa degli aghi bianchi e spessi che ricoprono ogni sua parte.

Le foglie, ovali e dentellate ai bordi, sono grandi sotto, per poi farsi più piccole. È una pianta che fiorisce dalla primavera all’autunno, con fiori a forma di stella di colore azzurrino che si raggruppano.

In erboristeria, della Borrana si usano le foglie sia fresche che essiccate. È efficace per curare il raffreddore, l’influenza e per depurare il sangue nei cambiamenti di stagione. E ancora con patate e riso si può fare una zuppa ricercata.